donderdag 11 april 2013

Terrasje pakken? Ik doe graag mee, met een lekker biertje erbij!

Nu de signalen steeds sterker worden dat dit weekend het voorjaar écht lijkt te gaan beginnen, na die koude lange winter, zullen de terrassen waarschijnlijk stampvol zitten. Al koesterend in het voorjaarszonnetje zit men straks heerlijk te genieten van een kop koffie. Met een lekker broodje erbij en later een wijntje of een lekker biertje. Ikzelf ben van de laatste categorie: een rasechte levensgenieter die ervan houdt om een terrasje te pakken met een lekker biertje erbij. Vergezeld van een stukje trappistenkaas. En later een bittergarnituurtje...

Ik ben een liefhebber van de bruine bieren, de zgn. "dubbelbieren" van de trappisten en abdijen. Dubbel is een type bovengistend bier, gewoonlijk met een hergisting op fles. De kleur is middel- tot donkerbruin. Dubbel heeft een lager alcoholpercentage dan tripel; gewoonlijk rond 7%.

Abdij De Koningshoeve, waar La Trappe vandaan komt
Trappistenbier, of kortweg Trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam "Trappist" is afgeleid van La Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.
De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden geprezen om hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en niet-commerciële aanpak. Wereldwijd zijn er slechts acht trappisten-brouwerijen. Zes van de acht zijn gelegen in België, één is gelegen in Nederland en één is gelegen in Oostenrijk. Allen liggen centraal op de horizontale as van de zes grote bierlanden Ierland, Engeland, België, Nederland, Duitsland en Tsjechië.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam "Trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de volgende:
  1. Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.

Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Zo is Leffe een bekend abdijbier dat vaak ten onrechte een trappist wordt genoemd. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Soms bevindt de brouwerij zich zelfs op het domein, maar niet in het klooster. Er wordt soms gebruikgemaakt van het oude abdij-recept maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen bier, elk nieuw etiket, etc. Hiervoor ontvangen de abdijen jaarlijks een percentage van de winst die de monniken zelf weer gebruiken voor hun eigen levensonderhoud, onderhoud van de abdij en natuurlijk voor de goede doelen die zij steunen. Ook als een bier wel door monniken of onder toezicht daarvan wordt gebrouwen, in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet sprake zijn van monniken van de orde der cisterciënzers.


Hieronder heb ik wat informatie bij elkaar gezocht over de trappisten- en abdijbieren die mij erg kunnen bekoren. Sommigen drink ik met een klein scheutje kwaliteitsgrenadine op de bodem van het glas, om de zoete accenten nog beter te benadrukken. Sommige bierliefhebbers verafschuwen dat, maar ik vind het heerlijk.

Westmalle dubbel
Dubbel van Westmalle. Dé trappist onder de trappisten is een donker, roodbruin trappistenbier met nagisting in de fles. De crèmekleurige schuimkraag geurt naar speciale mout en laat een mooi kantwerk achter in het glas. De smaak is rijk en complex, kruidig en fruitig, met een frisbittere finale. Het is een evenwichtig kwaliteitsbier met een zacht mondgevoel en een lange, droge afdronk. De Dubbel bevat 7% alcohol.
Al sinds 1856 brouwen de monniken naast hun maaltijdbier een donkere trappist. Vanaf 1926 passen ze het recept aan en brouwen ze het bier wat zwaarder. Daar ligt de basis voor de huidige Dubbel.
De flesjes van 33 cl worden per stuk, in mandjes van zes of in kratten van vierentwintig verdeeld. Maar Westmalle Dubbel is ook het enige donkere trappistenbier dat in zo'n 300 zorgvuldig geselecteerde horecazaken wordt getapt uit vaten van 30 en 50 liter. Doordat dit levende bier daarin wat anders evolueert, bekomt het een andere, wat zoetere smaak dan een Dubbel uit een flesje. De Dubbel kunt u ook degusteren uit flessen van 75 cl, waarin het bier wat anders rijpt dan in een kleinere fles. Vooral de zachtere afdronk valt daarbij op. 


La Trappe Dubbel
La Trappe Dubbel heeft een diepe, roodbruine kleur en een mooi, beige schuim. Door het gebruik van karamelmout ontstaat een zacht aromatisch, karamelachtig karakter. De smaak is volmoutig en een tikkeltje zoet. La Trappe Dubbel gist na op de fles en is zacht om te drinken, maar toch met ‘body’ en een volle smaak.
Kenmerken: Ongefilterd, bovengistend Trappistenbier met een alcoholpercentage van 7%. Schenktemperatuur: 8-12°C.

Brouwerij: Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V.
Land: Nederland
Gebrouwen sinds: 1982
Soort: Dubbel bier
Alcohol percentage:7%
Gisting: Bovengisting
Kleur: Roodbruin
Drink temperatuur: 8-12 graden celcius
Stamwortgehalte: 16.60

La Trappe Quadrupel
Quadrupel is het zwaarste bier van La Trappe met een prachtige amberkleur. De warme, intense smaak is vol en goed gebalanceerd. Moutig zoet, licht gebrand en aangenaam bitter met een zoete afdronk. Quadrupel gist na op de fles en heeft aroma’s van onder andere banaan, amandel en vanille. Hele fijne pareltjes zorgen voor een geweldige crèmekleurige schuimkraag op het donkere amberbier. Fruitige aroma's van banaan en tropische vruchten, met mooie tonen van amandel en vanille. Een mooi samenspel van de zachte zoetheid van rozijnen en de subtiele gebrandheid van het mout. Daarnaast heeft het fruitige tonen van banaan en abrikoos. De warme intense smaak is vol en goed uitgebalanceerd.Licht gebrand en aangenaam bitter met een zoete afdronk. Heerlijk in en bij een stevige stoofpot van rundvlees.
La Trappe Quadrupel wordt op eikenhouten vaten gerijpt en is uitsluitend bij het klooster verkrijgbaar. Ongefilterd, bovengistend Trappistenbier met een alcoholpercentage van 10%.

La Trappe Isid'or
Vernoemd naar broeder Isidorus, de eerste brouwer van abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Gebrouwen ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van de Trappistenbrouwerij in 2009. Isid’or werd zo goed ontvangen dat het in het vaste assortiment is opgenomen.
Er komen uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout en gist. De brouwerij haalt het water voor het bier uit eigen bron en laat het bier op bovengisting gisten. Het bier wordt afgevuld op flessen met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma.
Ongefilterd, lichtzoetig amberbier met karamelnote, dat nagist op de fles en een volle zacht-bittere smaak en een fruitige afdronk heeft.
Kenmerken: Ongefilterd, bovengistend Trappistenbier met symbolische waarde.
Alcoholpercentage 7,5% en een schenktemperatuur van 10-14°C.

Affligem Dubbel
Affligem dubbel is een authentiek Abdijbier van Affligem en heeft een alcoholpercentage van 6,8 %. Wat opvalt is dat dit biertje eerder een robijn rode kleur dan donker bruine kleur heeft. Waardoor het een aangenaam licht gekruide en zachte smaakt heeft.
Tot de Franse revolutie waren de brouwers in de abdij altijd "gewone" mensen die betaald werden voor hun werk. Daarna begonnen de paters zelf hun bier te brouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitsers de koperen bierketels op en moest de brouwerij haar deuren sluiten. Maar in 1920 werden nieuwe ketels in gebruik genomen.
In 1970 kreeg de huidige Brouwerij Affligem de opdracht om het abdijbier te brouwen volgens de Formula Antiqua Renovata. Daarbij wordt gebruik gemaakt van moderne materialen maar met veel respect voor de authentieke receptuur. Zo is de bierdrinker er zeker van dat de traditionele smaak van Affligem behouden blijft
De Affligem brouwerij is een unicum in het Belgische brouwerijlandschap. De voormalige familiebrouwerij richtte zich aanvankelijk op de productie van het amberbier Op-Ale, dat in 1935 op de wereldtentoonstelling in Brussel vier maal met goud werd bekroond. Vandaag vormt het abdijbier Affligem de succesfactor en kent de brouwerij een krachtige groei.
Gisting: Bovengisting
Kleur: Roodbruin
Drink temperatuur: 8 -12 graden celcius.


Grimbergen Dubbel
Grimbergen is een Belgisch abdijbier. Het wordt gebrouwen door Brouwerij Maes te Alken. Vroeger werd Grimbergen in Jumet gebrouwen, maar na de sluiting in 2007, ging de productie over naar Alken. Brouwerij Maes is een onderdeel van Heineken, maar bij de overname werd Grimbergen toegewezen aan Brouwerij Carlsberg. Heineken kreeg wel een langdurige licentie op het merk. Voor de Belgische markt maakt brouwerij Maes het bier, maar voor het buitenland zorgt Carlsberg zelf voor de productie o.a. bij Brasseries Kronenbourg.
De mengeling van verschillende moutsoorten geeft Grimbergen Dubbel deze typische dieprode "Bourgogne" kleur. Grimbergen Dubbel is een zoet-bitter bier met veel volheid en toetsen van karamel. Het is een heel rijk bier met dubbele gisting waarvan u optimaal kunt genieten (Alc. 6.5% vol.)

Leffe Brune
Het abdijbier Leffe bruin is een degustatiebier van hoge gisting. De ingrediënten zijn donkergebrande mout, maïs, water, hop en gist. Het geheel geeft een diepe herfstbruine kleur. Het alcoholgehalte bedraagt 6.5%, de ideale schenktemperatuur 5 tot 6°C en het schenkritueel is dit van degustatiebieren uit de fles of - indien van het vat - van dorstlessende bieren.
De smaak kan als volgt omschreven worden : een zweem van dessertappel in het boeket; medium tot vol in de mond; goede smaakontplooiing bij normale keldertemperatuur, van fruitig zoet tot bruine suiker met karamel en toffee, om tenslotte kruidig droog te eindigen in de afdronk.

De Leffe brouwerij is gevestigd op de rechteroever van de Maas. In 1152 stichtten de Premonstratensers de Abdij Notre-Dame op de plaats waar de rivier de Leffe en de Maas samenkomen en begonnen met het brouwen van abdijbier. In 1200 veranderde naam van de abdij in Leffe abdij. Na jaren van rampen en plunderingen, werden de nog maar net herbouwde abdij en brouwerij vanaf 1796 geleidelijk verkocht, tot het in 1809 definitief werd gesloten.
In 1952 ontmoet de dan huidige Vader van de abdij, Abbot Nys een brouwer uit Overijssel, Albert Loovoet en ze besluiten om de brouwerij van de Leffe abdij nieuw leven in te blazen. Volgens de traditionele recepten en oude processen brouwen de mannen Donkere Leffe, een bier dat onmiddellijk een voltreffer van formaat was. Inmiddels is de brouwerij in handen van de Inbev-groep en is de Leffe abdij slechts nog houder van het intellectueel eigendom op de naam Leffe.


Hertog Jan Dubbel
Hertog Jan Dubbel is een bijzonder bier in een bijzondere 50 cl kruik. Dit bier is een tarditioneel karakter bier van hoge gisting. Dit donkerbruine bier is moutig, met een aangenaam zoetje. Kent een alcoholpercentage van 7.3% vol.

Het bier heeft een gebroken witte schuimkraag met een verleidelijk moutig, fruitig aroma. De smaak is te omschrijven als zoet, nootachtig met een subtiel vleugje alcohol.
Hertog Jan Dubbel is een speciaal Dubbel bier van hoge gisting.

Brouwerij: Hertog Jan Brouwerij
Land: Nederland
Gebrouwen sinds: Onbekend
Soort: Dubbel bier
Alcohol percentage:7,3%
Gisting: Bovengisting
Kleur: Robijnrood
Drink temperatuur: 6 -10 graden celcius


Tongerlo Brune
Tongerlo is een Belgisch abdijbier. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Haacht, te Boortmeerbeek in overeenkomst met de Abdij van Tongerlo in Tongerlo. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999.Donkerbruin abdijbier met een zoetig aroma, een volle smaak en een licht geroosterde afdronk.
De eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Tongerlo leeft verder in dit officieel erkend Belgisch abdijbier. De hergisting op fles zorgt voor een intensere smaak en aroma, alsook een langere bewaartijd. Alcohol volume: 6,5%.
In de geur zijn zoethout en appeltjes te herkennen. Behalve zoet ook wat bitter van smaak en deze beide smaken zijn erg goed uitgebalanceerd. Het koolzuur geeft een frisheid die de smaak compleet maakt. Met een klein bittertje op het einde waardoor dit bier lekker fris blijft. Lekker bij rode kool met een braadworst.

Brouwerij Haacht is een bierbrouwerij in de Vlaams-Brabantse gemeente Boortmeerbeek in België, waar in 1898 voor de eerste maal bier werd gebrouwen. Het was ingenieur Eugène De Ro, die in 1898 het eerste bier brouwde en de bestaande melkerij omdoopte tot "Brouwerij en Melkerij van Haecht". Al vlug speelde de brouwer in op het nieuwe fenomeen, de pils. Het brouwen legde het bedrijf geen windeieren en in 1913 stond Brouwerij Haacht bij eerste producenten van België. In de loop van de volgende decennia werden diverse brouwerijen overgenomen.
Ondertussen stond de modernisering van het bedrijf niet stil en werd er in 1945 van vatenbier overgeschakeld naar flessenbier. Daardoor werd Brouwerij Haacht in 1953 de tweede brouwerij in België. Brouwerij Haacht is nu de derde brouwerij van België. Via de moedermaatschappij NV Brouwerij Handelsmaatschappij (afgekort : Co.Br.Ha.) is de brouwerij beursgenoteerd. 


Sint-Bernardus Prior 8
Brouwerij Sint-Bernardus is een Belgische brouwerij te Watou in de provincie West-Vlaanderen.
De brouwerij werd in 1946 opgericht door Evarist Deconinck die sinds de jaren dertig de kaasmakerij in Watou van de paters Trappisten van de abdij op de Katsberg (Noord-Frankrijk) overgenomen had. Hij had een contract afgesloten met de paters Trappisten van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die besloten hadden hun bier niet meer zelf verder te commercialiseren.

St.Bernardus Prior 8 heeft een perfecte balans tussen zoet en bitter: een moutig-fruitige volle smaak, zoet en karamel met rozijnen en pruimen en een lichte kruidennoot met toetsen van kruidnagel, citrus en gekonfijte vruchten, een beetje rijpe appel en karamel.
Het bier heeft een aroma van zoete mout, druif, kruidnagel, cognacgeweekte vruchten (rozijnen), zoete donkere vruchten en alcohol. Het heeft gistachtige ondertonen.
Sinds 1992 worden de bieren onder de naam St. Bernardus gebrouwen en verkocht vanuit de St. Bernardus Brouwerij die is ontstaan uit een Franse kaasboerderij.


Sint-Bernardus Abt 12
Donker bier van hoge gisting, 10,5%, 33cl, Brouwerij Sint-Bernardus, Watou
Fruitig aroma met toetsen van koffie en gebrande mout. De smaak is zoetig met een malse en warme volmondigheid. De afdronk is zacht en gebrand-bitterig.
In het begin van de 20ste eeuw vestigen zich monniken uit Catsberg in een boerderij in Watou. Om in hun levensonderhoud te voorzien, maakten ze kaas. Toen ze in 1934 terugkeerden naar Catsberg, nam Evarist Deconinck de kaasmakerij over. Kort na de Tweede Wereldoorlog besloten de Trappisten van Westvleteren om hun bier zelf niet meer te commercialiseren. Ze namen contact op met Evarist Deconinck. Hij mocht hun Trappistenbier onder licentie brouwen en commercialiseren. In 1959 verkocht hij de kaasmakerij en legde hij zich enkel toe op de brouwerij. Toen in 1992 de Trappistenkloosters beslisten om enkel nog maar de naam Trappist toe te laten voor bieren die binnen de kloostermuren gebrouwen worden, werd de licentie-overeenkomst niet meer verlengd. Vanaf dan heten de bieren van de brouwerij in Watou niet meer Sixtus, maar Sint-Bernardus. Nu begrijpt u waarom Sint-Bernardus Abt vaak vergeleken wordt met Westvleteren 12, ze hebben van oorsprong hetzelfde recept.


Corsendonck Pater Dubbel
Zacht bruin bier met complex aroma van donker fruit, noten, appel en karamel, rozijnen. Ook smaak van donker fruit, nootachtig en zoetmoutig.
Een oud recept, een nieuw idee: zie hier Corsendonk bier! De familie De Keersmaeker heeft de originele Corsendonk van een wisse ondergang gered en laat ze brouwen bij de zeer kundige brouwers van Du Bocq, in het Waalse Purnode. Met een alcoholgehalte van 8% per volume en een uitgebalanceerde smaak een fijne dubbel die de hogere regionen opzoekt, zowel voor wat betreft de alcohol als de smaak

Reeds van bij de stichting in 1398 was aan de Priorij Corsendonk, gelegen in Oud-Turnhout, een brouwerij en mouterij verbonden. Het genre "Corsendonk" bier werd ten volle geïintroduceerd in de Kempen.
De monniken van Corsendonk brouwde niet alleen bier maar stonden ook bekend om hun vaardigheid in het kopiëren van boeken en het geven van bijbel onderricht en latijn. De activiteiten van het klooster waren echter niet naar de zin van Keizer-Koster Jozef de Tweede van Oostenrijk en hij sloot de orde in 1784. Na de Franse revolutie van 1789 werden de eigendommen en het klooster zelf verbeurd verklaard en openbaar verkocht.
Vanaf 1906 werd de brouwerijtraditie van Priorij Corsendonk door de Heer Henricus Keersmaekers met zijn eigen brouwerij te Oud-Turnhout voortgezet met het brouwen van het echte Patersbier, welke in 1982 herdoopt werd tot het alom gekend Corsendonk bier.

Het Elfde Gebod
Ingaan tegen de geboden van God is 'zondigen'. In het scheppingsverhaal zondigen Adam en Eva door te eten van DE VERBODEN VRUCHT (Gen. 3:1-7), tevens de naam van een biermerk van de Hoegaarden-brouwerij. De naam wekt de suggestie dat van het betreffende bier eenzelfde verlokking uitgaat. Het etiket waarop Adam en Eva in het aardse paradijs bier aan het drinken zijn, is gebaseerd op het schilderij Adam en Eva van Rubens uit circa 1600. De afbeelding van de schaars geklede Adam en Eva heeft in Amerika voor aardig wat ophef gezorgd. Een douanebeambte die het etiket zag, noemde het onfatsoenlijk en vond dat het bier verboden moest worden. In een aantal Amerikaanse staten is het bier zelf wel toegestaan, maar het etiket niet. 
Het Elfde gebod is gij zult genieten. En dat moet lukken met Het Elfde Gebod. Het Elfde Gebod is een hemels, goudblond bier van hoge gisting extra zwaar gebrouwen met zuivere gerstemout en fijne hop. Het is een krachtig bier met een volmondige bitterzoete smaak, dat toch gemakkelijk drinkt. Daardoor zal het moeilijk zijn de verleiding van dit bier te weerstaan.
Helaas is dit bier sinds jaren niet meer in productie.

De Verboden Vrucht
Hoegaarden De Verboden Vrucht is een donkerrood speciaalbier dat traditiegetrouw gebrouwen wordt van een geheim gehouden mengsel van donkere moutsoorten waaraan gedroogde sinaasappelschil en koriander is toegevoegd. Het resultaat is een uitzonderlijke aromatisch bier, dat bij voorkeur licht gekoeld of op kamertemperatuur gedronken wordt.
De dieprode Verboden Vrucht is zacht, strelend en vol in de mond. Je proeft zoet en droog tegelijkertijd: een prachtig evenwicht dat onderlijnd wordt door een kruidig plantenaroma. De Verboden Vrucht wordt gebrouwen met gebrande mout, hop, koriander, gedroogde sinaasappelschillen en Hoegaardengist. Het is een rijk bier met een onweerstaanbare smaak. Alcoholgehalte: 8.8 .
Het resultaat is een uitzonderlijke aromatisch bier, dat bij voorkeur licht gekoeld of op kamertemperatuur gedronken wordt. 


De Koninck
De Koninck is het pronkstuk van Brouwerij De Koninck en verrast door de typische, moutige smaak. Bierkenners appreciëren dit amberkleurig bier van hoge gisting (25 à 27°) omwille van zijn toegankelijke smaak en gematigde alcoholpercentage. Op traditionele wijze gebrouwen uit water, gist, 100% zuivere mout en zuivere hop. Een echt natuurproduct dus. De basis voor de lichtbittere smaak? De biologische Saaz-Saaz hop uit Tsjechië, de uitsluitend natuurlijke gerst én de afwezigheid van toegevoegde maïs of brouwsuikers. Een ding is zeker: dit heerlijk speciaalbier smaakt naar meer. Alcoholgehalte: 5,2% Vol. Te schenken met een romige kraag bij 4-6° in het typische bolvormige De Koninck-glas.

Als enig overgebleven brouwerij is De Koninck sterk verbonden met de stad. Brouwerij De Koninck werd opgericht in 1833 op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Sinds augustus 2010 maakt de brouwerij deel uit van de groep brouwerijen rond Duvel Moortgat. Kennis, expertise en passie voor het bier-brouwen van twee Belgische familiale brouwerijen werden samengevoegd.
De Koninck wordt nog steeds volgens het originele recept, met de beste ingrediënten en in de ideale omstandigheden gebrouwen en dit in het centrum van Antwerpen.



Eén van bovenstaande bieren, in combinatie met onderstaande versnaperingen: een regelrechte aanrader!

1 opmerking: