zaterdag 6 april 2013

Het is er weer! Lentebock.

Wat een prachtige tijd is dit toch. Het mooiste seizoen van het jaar is begonnen: de lente. En wat hoort daar onlosmakelijk bij? Lentebock!

Ieder voorjaar, soms halverwege maart als, lig ik bij wijze van spreken op de uitkijk: Is dé folder er al? Kirstie moet dan altijd lachen en weet precies wat ik bedoel: De folders van Mitra, Gall & Gall en de Makro met daarin de lentebieren die in de aanbieding zijn. Uit ervaring weet ik dat je geen weken moet wachten met het in huis halen, want voor je het weet is het uitverkocht. Crisis of geen crisis, maar lentebock wordt er gekocht. Afgelopen week kwamen de folders binnen, dus heb ik gelijk de kans maar aangegrepen om m'n favoriete lentenbockbieren in huis te halen.
Vroeger heette het trouwens Meibock en was het pas eind april te koop, maar tegenwoordig dus Lentebock. Het is een licht gekleurd bockbier, en wordt oorspronkelijk gebrouwen van de eerste gerstoogst (voor zomergerst is dat begin herfst).



Meibock was van oudsher het laatste brouwsel voor de traditionele zomerstop. Het alcoholpercentage was hoger dan dat van gewone pils, om het de lange en wie weet warme zomer te laten doorstaan. Een zwaar bier is namelijk minder gevoelig voor bederf (door wilde gist en andere besmettingen) dan een licht bier. Alcohol werd dus als een bewaarmiddel gebruikt, omdat koelkasten nog onbekende waren.
Aangezien "Bok" een synoniem voor zwaar bier werd en het in mei verkrijgbaar was werd het meibok genoemd. De c is er later blijkbaar ingekomen.
In Nederland is de doorbraak van meibock is de verdienste van Grolsch. Zij zorgden daarvoor door in 1992 hun Grolsch Meibok Lentebier te introduceren. Nederland heeft daarmee naast het bokbier in de herfst een tweede seizoentraditie. En een hele belangrijke, zo niet de belangrijkste, als je het mij vraagt.
Ik heb, net zoals voor de herfstbock en de kerst- en winterbieren, ook van mijn favoriete lentebockbieren wat informatie verzameld en hieronder bij elkaar gebracht.

Hertog Jan Lentebock
Hertog Jan Lentebock was vroeger het laatste bier (Meibock) dat voor de traditionele zomerstop werd gebrouwen. Het kreeg een hoger alcoholpercentage mee, zodat het langer bewaard kon worden. Hertog Jan Lentebock is een goudgeel seizoensbier met een fruitige smaak en stevige afdronk. Het woord 'bock' is een algemene benaming voor zwaarder bier. Lentebock heeft dan ook een alcoholpercentage van 7,2% en is daarmee dus zwaarder dan een pilsener.


Karakter: traditioneel voorjaarsbier.
Type: seizoensbier van hoge gisting.
Smaak: romig en fruitig.
Kleur: goudgeel.
Alcoholpercentage: 7,2%.
Drinktemperatuur: 6-10°C.



Brand Lentebock
Brand Lentebock is gebrouwen met een bijzondere blend van gebrande moutsoorten en vergist met een bovengist. Lentebock dankt zijn frisse smaak aan de Saazer hop, gecombineerd met fruitige smaken van de gist. Brand Lentebock lijkt qua receptuur op de krachtige Brand Dubbelbock, omdat het wordt gebrouwen met dezelfde moutsoorten. Echter is dit bier echt een Lentebock door het gebruik van de Saazer hop. Deze Saazer hop geeft Brand Lentebock een verfrissend karakter mee met een zeer delicaat aroma.

Stamwort: 16 - 17 Gew. %
Alcohol: 6,5 Vol.%
Koolhydraten: 4 Gram/ 100 ml
Eiwitten: 0,5 Gram/ 100 ml
Energetische waarde: 260 Kjoule/ 100 ml = 60 kcal/ 100 ml
Bitterheid: 24 EBE
Gisting: Bovengistend bier
Kleur: 15 EBC, goudbruin
Helderheid: Briljant
Schuim: Fijn wit
CO2: Constante stroom



Leffe Lentebier
Leffe Lentebier, gebrouwen met respect voor de traditie van de Leffe Abdij, typeert zich door een volblonde glans, zacht aroma en licht fruitige maar geraffineerde toets. Dit karakterbier maakt van uw aperitief een frisse en intense smaakervaring.
Even walsen en snuiven en de magie spat uit het glas. Leffe Lentebier heeft een kenmerkend fruitig boeket, aangevuld door duidelijke, maar delicate kruidige impressies van kruidnagel en vanille, en fenolachtige, rokerige aroma's die karamel, toffee en geroosterde toetsen verenigen. Leffe Lentebier is zoet, met een onmiskenbare maar mooi versmolten bitterheid die nooit uitdrogend werkt. Het is een zacht bier met een goed uitgebalanceerd alcoholgehalte en een schitterend robijnrode tot lichtbruine kleur. Een genot voor alle zintuigen …



Grolsch Lentebok
Frisse Lentebok met het aroma van frisse citrusvruchten, doet denken aan de lente. Dit mooie volgouden bier is een lust voor het oog. De licht zoete smaak is in evenwicht met het aroma, lekker fris met kruidige tinten. Dit lentebier is ook prima in de zomer te drinken, wanneer u heerlijk buiten van de lange avonden geniet.
Grolsch Frisse Lentebok is verkrijgbaar in fles (30cl), in blik 50cl en van de tap geserveerd in het unieke Grolsch Bokbier glas (fust 19,5 liter)

Brouwerij:Grolsch Brouwerij
Land:Nederland
Gebrouwen sinds:1995
Soort:Lentebok
Alcohol percentage:6,5%
Gisting:Ondergisting
Kleur:Licht amber
Drink temperatuur:8 graden celcius
Stamwortgehalte:15.60


Gulpener Lentebock
Gulpener LenteBock heeft een geurexplosie van verfijnde kruiden, zoethout en licht geroosterde amandeltjes maken het helemaal af.
Voor Gulpener Lentebock wordt uitsluitend millieuvriendelijk geteelde Limburgse gerst, hop en door mergel gezuiverde water uit eigen bron gebruikt.

Gebrouwen sinds:1993
Soort:Lentebok
Alcohol percentage:6,5%
Gisting:Bovengisting
Kleur:Licht Amber
Drink temperatuur:10-12 graden celcius
Stamwortgehalte:16.50


Alfa Lentebok
Sinds het voorjaar van 1993 wordt de traditie van eigenzinnig brouwen voortgezet in een nieuw bier: Alfa Lentebok.
Net zoals het normale bokbier is Lentebok seizoensgebonden en wordt het in een beperkte hoeveelheid gebrouwen. Voor Alfa Lentebok wordt de eerste hop van de nieuwe oogst gebruikt.
Het is een echt lentebier met een frisse smaak. Het alcoholpercentage is 6,5%. De juiste serveertemperatuur is 9°C.

Gebrouwen sinds:1993
Soort:Lentebok
Alcohol percentage:6,5%
Gisting:Ondergisting
Kleur:Licht amber
Drink temperatuur:8-9 graden celcius
Stamwortgehalte:16.00




























Geen opmerkingen:

Een reactie posten