woensdag 27 februari 2013

Snelle biefstuk stroganoff

In  het voorjaar beginnen we de laatste jaren altijd aan een dieet, om de winterkilo's eraf te krijgen.Want ieder jaar als de winter voorbij is, dan zijn er gewoon kilo's bijgekomen. Niet veel, want ook in de winter letten we op bij wat we eten. Maar ze moeten er wel weer af. Kennelijk is de donkere en koude periode in de winter een tijd waarin je gewoon wat meer of zwaarder eet. Maar om nou te zeggen dat we zo verschrikkelijk veel snoepen? Nee. Maar het zit hem er gewoon in dat we in de winter wel een ander menu hebben dan in de zomer: stampotten met rookworst en dat soort spul. En dat zet toch meer aan als een lichte zomerse salade kan ik u vertellen.
Maar goed, uit dat voorjaarsdieet wat we dan volgen, is één ding blijven hangen wat we geregeld ook in de winter eten: op woensdag biefstuk met een geroosterde boterham, soms met gebakken champignons, sla, komkommer en tomaat.


Vandaag besloot ik om het eens anders te doen: wel biefstuk, maar op een andere manier. Ik vond een recept voor biefstuk stroganoff, uit de wok. En erbij rijst met broccoli, op z'n Portugees bereid: alles bij elkaar koken in een hapjespan (Arroz De Brocolis). Zo samen een voedzame en gezonde maaltijd dacht ik zo. En nog mulitculti ook, wat willen we nog meer in deze tijd?

De stroganoff was heerlijk en ik wist niet dat je dat zo simpel kon maken. De rijst met de broccoli was op zich lekker en zeker voor herhaling vatbaar, maar de volgende keer dat ik stroganoff maak doe ik er bistro-aardapeltjes bij en rucola. Dat combineert toch wat beter denk ik.

Hieronder de recepten, probeer het maar eens want het is niet moeilijk en zeker de moeite waard!

Snelle biefstuk stroganoff
Van biefstuk Stroganoff bestaand ettelijke recepten, dit is er één van. Lekker wokken, dus snel klaar, in ca. 20 minuten.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 500 gram biefstuk in reepjes ;
  • 3 eetlepels olie ;
  • Zout & peper ;
  • 1 middelgrote ui;
  • 250 gram champignons ;
  • 1 glas rode wijn (of bouillon als je geen alcohol wilt gebruiken);
  • 1 rode (punt)paprika;
  • 200 ml slagroom of room culinair;
  • 1 theelepel mosterd;
  • 1 afgestreken eetlepel bloem .

Hulpmiddelen : Wok

Voorbereiding
  • Snij het vlees in dunne plakjes of reepjes.
  • Pel en snipper de ui. Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes.
  • Maak de paprika schoon en snij deze in reepjes.
Bereidingswijze
  1. Olie verhitten in de wok.
  2. Vlees in kleine gedeelten in hete olie snel bruin bakken en opzij zetten.
  3. Ui en champignons in het overgebleven vet fruiten.
  4. Bloem erover strooien en goed doorroeren.
  5. Wijn of bouillon, slagroom en mosterd toevoegen.
  6. Goed roeren en saus laten inkoken.
  7. Met peper en zout kruiden.
  8. Vlees toevoegen en goed doorwarmen.

Arroz De Brocolis
In Portugal kookt men rijst altijd tegelijkertijd met de ingrediënten. Met precies de goede verhouding vocht en rijst (1 kopje rijst tegen 2 kopjes water).

Ingrediënten voor 4 personen
  • 200 gram rijst
  • 1 ui, gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 stronk broccoli
  • 2 kopjes water, kokend
  • zout

Hulpmiddelen : Hapjespan

Bereidingswijze
  1. Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie.
  2. Was de stronk broccoli en verdeel hem in roosjes.
  3. Doe de stukjes broccoli in de pan en roer vervolgens de rijst door de broccoli.
  4. Voeg wat zout toe.
  5. Laat de rijst in de hete olie glazig worden.
  6. Giet het kokend water in de pan en laat de rijst in circa twintig minuten op een zacht vuur gaar worden.
  7. Als al het vocht verdampt is, is het gerecht klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen