donderdag 20 december 2012

Kerstrecept: Pastitsio

Zoals ik eerder beloofde deze week, bij deze het recept voor pastitsio. Wil je eens wat anders eten met de kerst dan kip, kalkoen of gourmetten/steengrillen/fonduen? Probeer dan dit heerlijke Griekse gerecht eens.

Pastitsio (παστίτσιο) is een Grieks gerecht uit de oven dat in laagjes is opgebouwd en op lasagne lijkt. Afhankelijk van de streek zijn er meerdere uitvoeringen maar de bodem bestaat uit penne (buisjespasta) met kaas en eieren.
De tweede laag wordt opgebouwd met vlees (rund-, kalfs- of lamsvlees) en tomaten. Als kruiden worden kaneel en nootmuskaat gebruikt. Daarna volgt weer een laag van penne en de bovenste laag bestaat uit Béchamel of Béchamel met kaas.

Veelal wordt het recept afgemaakt met een laagje gegratineerde kaas. De Grieken noemen het gerecht ook wel "macaroniatoufournou". Pastitsio is een gangbaar hoofdgerecht dat vaak vergezeld gaat van een salade.

Hieronder het recept, voor 4 tot 6 personen:

Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 grote tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- pond (runder)gehakt
- 250 gram grove pasta (bijv penne)
- 1 ei
- geraspte kaas (hoeveelheid en soort kaas is naar smaak)
- 1/2 theelepeltje suiker
- 2 eetlepels fijn gesneden verse peterselie
- mespuntje kaneel en nootmuskaat
- peper en zout
- olijfolie
- zakje bechamelmix

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in wat olijfolie.
  3. Voeg het gehakt toe.
  4. Bak het rul in ongeveer 10 minuutjes.
  5. Pureer (of rasp) de tomaten.
  6. Voeg de tomaten, tomatenpuree, suiker, peterselie, kaneel, nootmuskaat, peper en zout toe aan het gehaktmengsel en roer het goed door elkaar.
  7. Laat dit mengsel op een laag pitje sudderen (zonder deksel) totdat het meeste vocht verdampt is.
  8. Zet een pan met voldoende water en een beetje zout op.
  9. Kook de pasta beetgaar.
  10. Klop het ei goed los en zet even apart.
  11. Neem het gehaktmengsel van de pit en laat het een paar minuten afkoelen.
  12. Giet de pasta af en roer er een eetlepel olijfolie door zodat het niet gaat plakken.
  13. Vet een ovenschaal in.
  14. Meng het geklopte ei door het gehakt mengsel.
  15. Meng 3/4 van de geraspte kaas door de pasta.
  16. Vul de ovenschaal met een laag pasta en dan een laag gehaktmengsel.
  17. Maak de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  18. Schenk de bechamel in de ovenschaal en strooi de rest van de kaas erover.
  19. Na ongeveer 50 minuten op 175 graden in de oven, is deze heerlijke pasta taart klaar.
Laat hem een 10 minuutjes staan voor je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!
Καλή όρεξη!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen