donderdag 12 september 2013

Herfst!

Werd het vorige week donderdag nog tropisch warm, een week later is het gewoon herfst geworden, met temperaturen die zo ongeveer gehalveerd zijn! De knop is als het ware van de ene dag op de andere dag omgezet: van de zomerstand in de herfststand. Typerend voor het instabiele zeeklimaat waar we in ons landje mee te maken hebben.
Maar daarmee zijn we wel in één van de mooiste bierseizoenen van het jaar terechtgekomen. Ik schreef vorig jaar al over “De Ambassadeur van de Herfst”. Binnenkort weer volop verkrijgbaar bij de slijter en beter gesorteerde supermarkten: Bockbier.


Bokbier is een bier dat maar een paar maanden per jaar beschikbaar is, in principe heb je herfstbok (oktober) en lentebok (mei). Vroeger was bokbier robijnrood van kleur en een moutige smaak. Tegenwoordig is alles mogelijk met als enige eis dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft.
De graad plato (°P) is een maat voor de sterkte (stamwortgehalte) van het wort waarvan bier gebrouwen wordt. Een graad plato komt overeen met een procent moutsuikergehalte in het wort. Voor veel biersoorten wordt het uiteindelijke alcoholpercentage ongeveer een derde van het stamwortgehalte, hoewel dit ook sterk afhangt van de vergistingsgraad. De maat werd ontwikkeld door de Oostenrijkse wetenschapper Karl Balling in 1843 en later voor de Duitse Keizerlijke Commissie verbeterd door de Duitser Fritz Plato, van wie de naam afkomstig is.
In Nederland mag het stamwortgehalte niet op de fles vermeld worden. In plaats daarvan wordt een categorieindeling gebruikt. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld "Cat II Bier".

Bijna alle brouwerijen hebben een eigen bokbier. Het wordt tussen oktober en februari verkocht en wordt herfstbok genoemd (vaak donker van kleur). Vanaf vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht maar dit is wat lichter van kleur en wordt lentebok of meibok genoemd. De laatste jaren zijn er meer dan 50 verschillende bokbieren op de markt en zijn er verschillende bokbier festivals in het land.

Zwolle heeft dit jaar de landelijke primeur van de introductie van de verschillende Bokbieren. De landelijke bierbrouwers hebben gezamenlijk besloten dat het bokbier pas na de eerste maandag van de maand oktober geschonken MAG worden. Zwolle, waar dit al twee jaar op de zondag hiervoor gedaan werd, is nu door de omstandigheden gedwongen een andere datum te kiezen. Lang is gedubt over welke dag het beste gerealiseerd kon worden en uiteindelijk is gekozen voor de eerste donderdag dat het MAG, 3 oktober 2013.



Programma:
Een bonte stoet van paardenkarren, muziek en een stadsomroeper laat op donderdag 3 oktober weten dat er in Zwolle weer bokbier wordt geschonken. Raspaarden van Grolsch en Heineken/Amstel lopen een verschillende route langs ca. 20 kroegen in de binnenstad, waar deelnemers hun eerste "bokje" van het jaar mogen proeven. Primeur voor Zwolle is dat het dit jaar de eerste stad is in Nederland waar het bokbier mag worden geschonken.Om 17.00 wordt het bokbier traditioneel vanuit een schip op de kade van het Rodetorenplein gehesen. Vervolgens beginnen de twee verschillende "kroegentochten".
In de deelnemende Cafés kunnen liefhebbers genieten van een bokbiertje en lekkere bijpassende hapjes, en soms van een gezellig muzikaal optreden.
Mijn persoonlijke bockbier-favorieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten